Jak na uke akordy 2 – Hlavní akordy

Autorem tohoto příspěvku je Jiří Cvrkal, děkujeme !

Všechny díly seriálu: 1-  Transpozice2 – Hlavní akordy3 -Vedlejší akordy4 – Kadence5 – Mollové tóniny6 – Mimotonální dominanty

Hlavní akordy

Navázal bych na svůj článek, který se zabýval transpozicí. Opět je určen pro úplné začátečníky, kteří se chtějí vyznat v té spoustě akordů a udělat si v tom pořádek. Zase to není nic světoborného, pokud začneme od toho základního, tak zjistíme, že je to vlastně docela jednoduché.

Ještě zopakuji co je to tónina. Lidově říkáme, že to hrajeme v C, nebo v céčku, nebo v C dur a to znamená, že to hrajeme v tónině C dur. Chceme-li to zahrát výše, nebo níže, aby se nám to lépe zpívalo, pohodlněji hrálo, nebo se potřebujeme přizpůsobit ostatním hráčům, můžeme použít další tóniny, které jsou D dur, E dur, F dur, G dur, A dur a H dur (někdy též označovaný jako B dur). Existují i tóniny Cis dur, Dis dur, Es dur a další, ale v těch na ukulele asi nebudeme nikdy hrát, tak si jimi nebudeme zatím komplikovat život.

Každá tónina má tři základní akordy. Tomu hlavnímu říkáme TÓNIKA. Tím většinou začínáme a končíme skladbu a taky nám určuje jak se tónina jmenuje. Dalšímu říkáme DOMINANTA. Je to takový protiklad k tónice a některé lidové písničky si klidně postačí s těmito dvěma akordy. Třetím akordem je SUBDOMINANTA, což znamená spodní dominanta. Jak zjistíte z tabulky je stejně vzdálená od tóniky jako dominanta, ale v opačném směru. Proto jí říkáme spodní dominanta. Na tyto tři akordy zahrajete většinu písniček k táboráku, lidových, rockových, folkových a jim podobných. No a to je z teorie vše, co potřebujete zatím vědět.

V praxi stačí použít tuto pomůcku. Pokud jste si už udělali proužky pro transpozici, tak máte půl práce hotové. Stačí si udělat další proužek, kde si podle obrázku nakreslíte tóniku, dominantu a subdominantu. (Pozn: subdominanta je uvedená na proužku 2x, ale to je jen z důvodu, aby nebylo nutné dělat horní proužek příliš dlouhý) Práce je jednoduchá. Šipku na tónice si nastavíte na akord, který určuje tóninu. Chcete-li hrát např. v D, nastavíte si ji na D, a hned se vám ukáže, kde je dominanta a subdominanta. Stejně tak postupujete u ostatních tónin.

Jakmile si s tabulkou porozumíte, naučte se v základních tóninách (C, D, E, F, G a A dur) tyto tři akordy nazpaměť. Tohle zná každý kytarista, ukulelista a vlastně každý hudebník. Ale nespěchejte. Postupně přidávejte jednu tóninu po druhé a další až teprve bezpečně zvládnete ty předchozí. Zjistíte, že každý akord má jednak svůj název, ale také funkci pro určitou tóninu. Např. akord G je v tónině C dur dominantou, ale v tónině G dur je tónikou a podobně. Také ještě upozorňuji, že dominanta se často hraje jako sedmička, ale pro začátek to se sedmičkou hrát nemusíte. Nic se nestane. Zase uvedu příklad: Dominanta v D dur je A nebo A7.

Příště si povíme něco o vedlejších akordech a později i o mollových tóninách. Zase to nebude nic složitého a bude k tomu pomůcka.

Na závěr uvádím odkaz na písničku Zuzana, která používá tyto tři akordy a dá se tam i transponovat, takže si můžete ověřit, že tahle tabulka funguje.
http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/taborova-klasika/zuzana