Jak na uke akordy 1 – Transpozice

Autorem tohoto příspěvku je Jiří Cvrkal, děkujeme !

Všechny díly seriálu: 1-  Transpozice2 – Hlavní akordy3 -Vedlejší akordy4 – Kadence5 – Mollové tóniny6 – Mimotonální dominanty

Transpozice

Pro hodně začátečníků je transpozice těžký oříšek. Proto bych zde rád vysvětlil jednoduchý způsob podle kterého bude hračkou transponovat do jakékoliv tóniny. Lidově řečeno hrát to výš, nebo níž.

Proč se transponuje:

  1. Aby to šlo vyzpívat
  2. Aby to šlo zahrát pohodlněji
  3. Protože to prostě někdo začal hrát v jiné tónině. Tóninou se rozumí, že se to hraje např. v Cdur, v Edur, Ddur a pod.

K tomu účelu si vyrobíme jednoduchou pomůcku. Vezmeme si dva proužky papíru a na každý z nich si nakreslíme stupnici i s půltóny. Raději dvě oktávy, aby se nám potom lépe pracovalo. (Jen tak pro zajímavost: Každý půltón je jedno políčko nástroje) Pro začátek bych doporučoval každý proužek v jiné barvě. Např. červenou a modrou. Modrá bude původní tónina ve které máte napsané akordy a červená bude nová tónina do které to chcete transponovat.


Na přiložené fotografii je příklad kdy potřebujeme akordy převést z C dur do G dur. Nastavíme si proti sobě C a G a v modrém je vždy původní akord a v červeném akord převedený. To znamená že např. místo F budete hrát C; místo G budete hrát D atd. Pokud bude původní akord označen jako Dmi nebo Emi tak budete samozřejmě hrát Ami a Hmi. Stejně tak s akordy označenými D7, Ddim, D6 budete hrát nový akord s tímto označením. Čili A7, Adim a A6.

Je snad jasné že pokud budete např. převádět z E do D, tak si nastavíte modré E proti červenému D.

Ještě jedno vysvětlení na závěr. Mezi tóny jsou tzv. půltóny, které jsou označeny příponou -is nebo označením # (což je zvýšení původního tónu o půltón) a -es nebo b (což je snížení původního tónu o půltón). Příklad C# a Db. To znamená, že např. tón Cis je tejný jako tón Des. Je to tím, že některé tóniny jsou tzv. křížkové a některé tzv. béčkové, ale to je už nad rámec této pomůcky, tak o tom nepřemýšlejte