Populele 2 – smart ukulele

Před necelými čtyřmi roky jsme zde měli krátký příspěvek o Xiaomi Populele.

Mezitím už dříve přibyl novější model Populele 2, a nedávno také model Populele 2 Pro. Vypadá to, že tyto nástroje vyrábí čínská firma se stránkami Popuband.com (a Xiaomi je asi také prodává), a také probíhala (a ještě i probíhá) kampaň na Indiegogo. Tady je aspoň pár informací – kdyby se nám náhodou dostalo do ruky, tak samozřejmě připravíme pořádnou recenzi 🙂

Jedná se „smart ukulele“, které má v hmatníku zabudované LED diody, a za pomoci aplikace pro mobil či tablet (se kterým se nástroj baví bezdrátově, přes bluetooth) umí rozsvěcet diody pro výuku kde mačkat struny pro akordy či vybrnkávání. Aplikace umí jak výukový režim, tak obsahuje i databází písní. Také umí přes mikrofon kontrolovat, zda hrajete správně (mačkáte ty správné struny / pražce).

Model Populele 2 se od původního Populele trochu liší: tělo není dřevěné, ale plastové (uvádí „carbon fiber composite“, takže snad docela kvalitní materiál s uhlíkovými vlákny), má ozvučný otvor umístěný trochu nezvykle nahoře, napájení LED části má pomocí dvou AAA baterií místo nabíjení pomocí USB. Velikost je stále koncertní (23″).

Varianta Pro má navíc vestavěný snímač a předzesilovač s efekty, který má kromě jack výstupu rovnou i vestavěný reproduktor. S ním je možné jednak mírně zvýšit hlasitost nástroje, jednak obohatit zvuk o efekty chorus, reverb a delay. A to oboje bez nutnosti připojovat cokoliv externího. Trochu podivné je, že předzesilovač má vlastní napájení nezávislé na LED části (nabíjené přes USB).

Může to být zajímavý nástroj pro začátečníky, pro snadné učení pomocí LED diod.

Tady je jedno video z YT, kde si můžete udělat představu o zvuku s využitím vestavěných efektů i bez nich:

A tady je podrobná video recenze od Got A Ukulele (základní verze, ne Pro):