Ukulele značky ROMERO CREATIONS

Před časem se mi dostalo do rukou designově zvláštní ukulele od ROMERO CREATIONS. Jelikož ho do své nabídky nyní zařadil ukeshop.cz, přináším krátkou recenzi pro případné zájemce.

https://www.ukeshop.cz/ROMERO-CREATIONS-XS-TINY-SOPRANO-d1978.htm

První, co vás na tomto mazlíkovi zaujme, je jeho zvláštní design. Má své praktické opodstatnění. Díky netradičním tvarům se povedlo ukulele o něco zmenšit. Takže tenorová verze má při nezmenšeném hmatníku velikost koncertního ukulele a sopráno může svou délkou konkurovat sopraninu. Tato vlastnost se jistě hodí při cestování, kdy občas záleží na každém centrimetru, pokud se chceme vejít do stíle přísnějších prvidel přepravních společností.

Ukulele je dodáváno poměrně netradičně s LowG variantou strun. U spopránové verze mě to dost překvapilo a nejsem si jist, jestli je to ku prospěchu věci a hlavně zvuku. U tenoru mi toto rozhodnutí výrobce přišlo v pořádku.

Když jsme u zvuku, díky dodaným strunám na mne soprano působilo trochu laciným dojmem dětské hračky. Zde je malá ukázka, posuďte sami:

Po výměně za HighG a naladění do D jsem zvuk nepoznával, jak se zlepšil. Bohužel tuto variantu ladění jsem neměl možnost zaznamenat na video, takže porovnání nabídnout nemohu (byl to jiný kus, který jsem měl v rukou jen krátce na festivalovém stánku). Každopádně bych po koupi doporučil Soprano rovnou přeladit.

Další věcí, která mi na sopránu trochu vadila, byla vzdálenost ladících kolíků od prvního pražce. Například při hraní akordu D pomocí třech prstů jsem měl pocit, že si musím levou rukou rozladit strunu A. Nikdy se to nestalo, ale na mé obrovské ruce tam jednoduše není dost místa. U tenoru jsem toto nezaznamenal. Tam naopak musím pochválit pohodlnost úchopu. Možná je to jen subjektivní pocit a máte-li normální ruce (a ne lopaty jako já), na tento problém nenarazíte. Je to taková daň za redukci délky nástroje.

Ukulele ROMERO CREATIONS bych určitě zájemcům o netradiční design doporučil, i když soprano verzi spíš lidem s menšíma rukama. Cena se možná zdá trochu vyšší (hlavně u typů z prémiového dřeva), ale je to originální kousek, z masivu, dobře zpracovaný. Navíc je v ceně pevné pouzdro, které by samostatně stálo dalších 1000-1500 Kč.

3 thoughts on “Ukulele značky ROMERO CREATIONS”

  1. Ještě poznámku k nízkému “G“, které není jen výsadou větších Uke.
    Daniel Ho spolu s Ohtou Herbem jr. jsou propagátory tohoto ladění. Legendární Ohta Herb senior (Ohta San)
    měl nízké „G“ osazeno na svých Sopránech Martin a Concertech Lo Prinzi, což mu otevřelo cestu k jazzovým standardům (např. Stardust – Carmichael), k vážné hudbě (např. Clair de Lune – Debussy) nebo neopakovatelným hawajským orginálům. Taktéž Sam Bonano má osazené nízké „G“ na svých sopránech Kamoa (nabízel je i Ben). Není třeba se toho obávat, i když přístup k interpretaci skutečně vyžaduje určitou míru kreativity.

    1. Díky za doplnění. Ono je to hlavně o tom, co kdo chce na ukulele hrát. Možná zkusit variantu s nízkou strunou a přeladit do D. To by mohlo být originální. 🙂
      Jinak musím přiznat, že i já jako známý zástupce highG tábora postupně dozrávám k lowG variantě u svého tenoru. 🙂 Ale u soprána zatím nee.

  2. Zajímavé sopráno Uke v orginální konstrukci a přitažlivého vzhledu. Ambasador výrobce Daniel Ho využil vyšší tělo k instalaci nízkého „G“, které tomuto nástroji akusticky „sluší“. Dá se konstatovat, že není určeno pro skupinovou hru. Je spíše využitelné pro sólovou hru a volný, nevázaný projev v osobité interpretaci, kde se dá plně rozvinout kreativita hry.

Comments are closed.