Krátká recenze ukulele Ohana CKS-22E

Nedávno se mi dostalo do rukou tenké cestovní ukulele od Ohany. Přestože v této oblasti se u nás prosazuje se svou řadou „tenkých“ ukulele spíše Kala, dal jsem tomuto kousku od Ohany přednost. Jedním důvodem je materiál, kdy na rozdíl od Kaly je Ohana „celodřevěná“ (kala má záda a boky z lamina), druhým důvodem je poloviční cena Ohany a třetím, hlavním důvodem, bylo, že mi Ohana lépe sedla do ruky a pocitově se mi na ní hrálo lépe (i když nejmenovaný prodejce ukulelí v Úněticích se mou nerozhodností jistě velmi bavil 😀). Pro úplnost dodám, že ve prospěch Kaly hrál aktivní snímač a tělo s výřezem.

Oficiální prezentace toho krasavce je zde:

Ohana Thin Body Concert Ukulele CKS-22E Solid Spruce & Mahogany

Ukulele je překvapivě ergonomické. Drží se příjemně a při hře bez popruhu nijak neklouže, ač jsem z toho měl původně vzhledem k jeho nestandardní tloušťce trochu strach. Zpracování je dobré, všechno správně lícuje, nástroj dobře ladí i ve vyšších polohách hmatníku. Tělo nástroje je o něco větší než standardně u koncertních ukulelí bývá, ale zase je tenčí. Obdobné rozměry mají i tenká ukulele dalších výrobců. Tohle je trošku paradox, protože mluvíme-li o cestovních nástrojích, bude vzhledem k podmínkám leteckých a dalších přepravních společností vadit spíše délka než tloušťka. Takže na cestování bych asi dal přednost standardnímu nástroji.

Jedinou a asi největší výtku bych měl u designu k absenci značek na boku hmatníku. Pokud se při hře vydáte do vyšších poloh, snadno se ztratíte. Značky mezi pražci jsou celkem nevýrazné a občas si je překryjete levou rukou, takže boční tečky úplně nenahradí.. Za mě je toto největší problém na celém nástroji a budu si určitě aspoň malé značky na krk dodělávat.

Mile mne překvapil zvuk, což je asi nejdůležitější kritírium. Ukulele je překvapivě hlasité. Očekával jsem zastřenější zvuk než u „tlustých“ bratříčků. Opak je však pravdou. Při skupinové hře jsem se dokázal cekem prosadit. Co se barvy zvuku týče, určitě nedělá Ohaně ostudu, i když při vybrnkávání je tak trošku slyšet určitá ostrost, daná patrně tenkým designem. Posuďte sami:

Pro doprovodnou hru je nástroj za mě bez připomínek a jsem rozhodnut ho používat i při vystoupeních na jevišti například s Ecce Uku. K tomu ho koneckonců předurčuje i vestavěný snímač. Je sice pouze pasivní, avšak dostatečně silný. Když jsem ho porovnával s aktivním snímačem na cestovní Kale, dokonce mi přišlo, že do zesilovače jde silnější zvuk z toho pasivního od Ohany. Každopádně není problém ani při použití dlouhého kabelu, takže není třeba vymýšlet žádné speciální externí přezesilovače.

Pokud zvažujete koupi tohoto typu ukulele, neuděláte nakonec chybu se značkou Kala ani Ohana. Kala má výběr z více modelů a velikostí, Ohana nabízí pouze toto koncertní. Já jsem s ním spokojen a až si dodělám boční značky na hmatníku, nebude mít chybu. Za cenu kolem 5000 Kč je prostě bezkonkurenční.